2011. április 20., szerda

Kerékpárúti állapotjelentés, 4. rész: Darabok

Tavaly írtam utoljára a soproni kerékpárutakról. Akkor bemutattam azt a 3db útszakaszt, mely érdemleges távlatokba megy. Most a fennmaradó "darabokat" szeretném prezentálni. Ezek tipikusan olyan szakaszok, amik csak párszáz méteren keresztül húzódnak, például egy körforgalmat kikerülve.

Elsőként vegyük azt a szakaszt, ami a Balfi utca egy részén található,egész pontosan a Ravazd utcától a tüzéptelepig.


Nem kimondottan kerékpárútról van szó, hanem kerékpárosok és gyalogos által egyaránt használható útszakaszról. Erre tulajdonképpen azért volt szükség, mert a körforgalomba kerékpárral tilos a behajtás. Nincs is vele gond igazából, jó minőségű, jó az átvezetése a körforgalmon. Hiányzik viszont a kerékpáros átkelőhelyet jelző tábla, csak gyalogátkelőhelyet jelölő kapott itt helyet. Ami viszont kicsit kiakaszt, hogy a buszmegálló előtt vége van, onnantól átmenő forgalom tilos tábla tiltja a kerékpárosok járdán való továbbhaladását, van egy átkelő (szintén nem kapott kerékpáros átkelőhely táblát), ami viszont sehova sem vezet, csak azoknak jó, akik Balf felől jönnek, és szeretnének felhajtani a kerékpárútra (de ők se használják). A legnagyobb hiba az, hogy semilyen más kerékpárúttal nincs összeköttetése, ha csak nem vesszük magát a Balfi utcát kerékpárútnak.

Második áldozatunk az a szakasz, amely az Ikva soron található, a Virágoskert utcától a Selmeci utcáig.
Ez is gyalogosok és kerékpárosok számára egyaránt, viszont csak a Selmeci utca felől van konkrétan kitáblázva, hogy honnan is kezdődik, ergo ha a Virágoskert utca felől hajtunk fel, nem tudhatjuk, hogy ez kerékpárút, vagy járda-e, mert tábla csak a Ferenczy János utcától van. Egyébként a Ferenczy János utcán és a Dobner Nándor utcán is kerékpáros átkelőhely vezet át, ami viszont megint csak felfestve van, kitáblázva nincs. A legnagyobb hiba itt is az, hogy nincs összeköttetése más kerékpárúttal, pedig a Hubertus-Szent Mihály utca szakasz nincs éppen messze.

Harmadik, és egyben utolsó szakasz amit meg szeretnék említeni, a(z egyik) Kossuth Lajos utcai körforgalmat kerüli el.


Fel lehet rá hajtani a Táncsics utcából, és a Kossuth Lajos utcából egyaránt, viszont csak egy irányban szabad haladni rajta, a körforgalommal megegyezőleg. Az ötlet jó, viszont nem lenne negatív, ha a parkoló autó nem pont a felhajtónál állna, illetve ha mindkét irányba lehetne kerülni. Ottjártamkor 3 kerékpárost is láttam, abból 2 a körforgalmon át ment, egy pedig a kijelölt kerékpárúton, de menetiránnyal szemben. Külön kerékpáros átkelőhely tábla természetesen itt sincs.

Összegzésképpen: a kerékpárút darabokkal alapvetően az a baj, hogy más kerékpárutakkal nincsenek összeköttetésben, egyszerűen csak úgy vannak. A másik pedig, hogy nincsenek külön kerékpáros átkelőhely táblával elláva az átkelők.

1 megjegyzés:

  1. Szívem szerint mindhárom említett szakaszt megszűntetném, de főleg az elsőt és a harmadikat.

    VálaszTörlés