2011. május 24., kedd

11-es akkor és most

A Várkerületen a 11-es ABC miért-honnan kapta a nevét? Hát onnan, hogy az volt az ÁFÉSZ 11-es számú boltja, és a nép elnevezte 11-esnek. Még annak ellenére is a legszebb épület a várkerületen, hogy kék  ;-D

Találtam az épületről egy háborús képet, és próbáltam egy ugyanolyan képet készíteni magam is, több-

kevesebb sikerrel, hogy könnyebb legyen szemügyre venni a változásokat.
 


A fenti képen látszik, hogy a műemlék sem jelenti a régit, néha a réginek csak a pontos utánzatát. 110 éve is ugyanígy volt minden, de a Várkerület nagy része le lett bombázva, ott az eredeti csak a falak földszinti része, a többi ugyanúgy lett visszaépítve.  Öregektől hallottam, hogy Sopron egy karcolás nélkül megúszta a háborút, a háborúnak hivatalosan vége is lett, és már ment 3 német repülő hazafelé, mikor valami hülye utánuk lőtt, és a három repülőből az egyik visszafordult, tett egy kört a város felett, és megszórta az állomás környékét, és a Várkerületet kb a 11-estől az Ikvahíd utcáig (a vége a Mária szobor melletti épület volt, ahol a tűzoltók jönnek ki a ház alatt a Várkerületre)

5 megjegyzés:

  1. Tisztelt szerző!

    Az információival vitatkoznék azért egy kicsit.

    A németek soha sem bombázták Sopront.

    Az amerikaiak 5 bombatámadásuk során 500 fontos romboló bombákkal támadták Sopront
    Sopron vasúti rendező pályaudvarait első ízben érte légitámadás.
    A 450-esek a GySEV-et támadták, az utánuk támadó 449-esek bombái közül 8-10 érte a Déli pályaudvar környékét. A 98-as egység 6 gépe is bombázott
    73 Liberator 729 db. 500 fontos bombája zuhant a városra, amely elpusztította a belváros egy részét, a vasútat pedig szinte teljesen tönkre tette.
    Négyszer bombázták Sopront:
    1944 December 6.
    1944 December 18.
    1945 Február 21.
    1945 Március 4.

    Ezen kívül már 1944 Május 24.-én is hullottak bombák a városra.

    Hozzáteszem, mind az amerikai gépekből.

    VálaszTörlés
  2. Ajánlom a figyelmébe a következő könyvet:
    Lovas Gyula: Légoltalom vigyázz! Sopron...

    http://www.bibl.u-szeged.hu/bibl/mil/ww2/konyv/l/_img/lovas.jpg

    VálaszTörlés
  3. Azt már én is hallottam több helyről, ismerek is öreget, aki megélte a bombázást, hogy utána lőttek a németeknek (akkor nem németek, hanem amerikaiak), és azért fordultak vissza a repülők bombázni. Nyilván akik ezt mondták, azok gyerekként élték meg, ezt látták tapasztalták ott lent a földön :)

    VálaszTörlés
  4. Uram, ilyen nincs, hogy utána lőnek és visszafordul bombázni. Kérem számolja már ki, az ötszáz fontos bomba kb 250kg. Ebből több mint hétszázat dobtak Sopronra, ami azt jelenti hogy kb 175 tonna bomba hullott alá. Az amerikai légierő légifelvételei is azt bizonyítják, hogy nyilvánvalóan megtervezett volt a négyszeri bombázás. Megvannak a kiértékelési fotók, melyik bomba hová ért célba a tervezetthez képest. Stratégiai pontokat akartak bombázni, a vasútat elsősorban. A találati pontosságuk kevesebb mint 40 százalék volt, azért jutott a belvárosra is a töltetekből.

    VálaszTörlés
  5. a 11 es nem az ÁFÉSZ hanem a SOPKER üzlete volt.Sopronban mind a kettőnek sok üzlete volt.A képen látható üzlet a Sopkeré volt.Már bocsánat,hogy bele ugattam!

    VálaszTörlés