2012. január 23., hétfő

Sopron az antennák városa

A városban, főként a belvárosi régi polgári házak teteje manapság is tele van antennákkal. Sok van már, amit a szél megtépázott, és csak lóg, másokat "parkolóhelynek" használnak a galambok. Ezek még a régi, rendszerváltás előtti időkből maradhattak itt, és többségük olyan TV sávra készült, melyen ma már -legalábbis a mi környékünkön- nem sugároz semmilyen adótorony.


Ez viszont nem azt jelenti, hogy teljesen használhatatlanak lennének, ugyanis ahol közvetlen rálátás van mondjuk a Dalos-hegyre vagy a Heubergre, ott azok a csatornák simán jöhetnek egy ilyen szerkezettel. Ez persze nem garantált, de mivel konkrétan tapasztaltam olyat, hogy egy szobaantennával 16 kódolatlan digitális csatornát sikerült fogni (Aranyhegy) elképzelhető, hogy egy ilyen antennával ugyan ez kivitelezhető. Viszont azt ajánlom, ha digitális földi TV-t szeretnénk nézni, először próbáljuk meg szobaantennával, ha az megy, nyert ügy, ha nem, akkor egy(két) modern, direkt erre a célra kifejlesztett tetőantenna javasolt. Így elsősorban magyar és osztrák, de akár szlovák és cseh adások is befoghatók.

Egyébként akadnak itt azért -minden valószínűség szerint- használaton kívüli parabolaantennák is, melyek rontják a városképet, ráadásul újonnan egy ilyen tányér fej nélkül 10.000Ft+ tehát akár el is lehetne őket adni olcsón! De természetesen ezeket is lehetne hasznosítani úgy ahogy vannak, csak egy új fej kell rá, egy digitális beltéri egység, na meg persze irányba forgatás, és máris többezer csatornát lehet nézni ingyen!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése