2011. június 27., hétfő

Új aszfaltburkolatot kapott egy sopronkeresztúri mezőgazdasági út

Nemrég megújult egy sopronkeresztúri (Deutschkreutz) mezőgazdasági út, mely része a B40 (Rotweinweg) kerékpáros útvonalnak. Az út kb. 1.1 km-es szakaszon kapott új aszfaltburkolatot, mely az alábbi térképen piros pontokkal van feltűntetve:











Néhány kép a megújult állapotról:

Megjegyzendő, hogy Sopronkeresztúron a mezőgazdasági utak nagy hányada aszfaltozott. Ezen utak több funkciót is ellátnak, például az alacsony gépjárműforgalom lehetővé teszi, hogy ezeken jelöljenek ki alternatív kerékpáros útvonalakat. Ez a kerékpárosoknak sokkal kényelmesebb, mint a nálunk elterjedt szűk kerékpárutak, melyek ráadásul gyakran megközelíthetetlenné tesznek bizonyos telkeket a mezőgazdasági gépjárművek számára (pl. a Fertő menti kerékpárútra néha kénytelenek -- szabálytalanul -- ráhajtani a gazdák telkük megközelítése érdekében). Szomszédaink tehát több legyet ütnek egy csapásra: minek építenének magas költségen külön kerékpáros infrastruktúrát, mikor a meglévő mezőgazdasági utakon kiválóan megfér egymás mellett traktoros, telkére igyekvő személygépkocsi, túrázó gyalogos illetve kerékpáros. Nálunk is érdemes lenne követni ezt a tendenciát és az önkormányzatoknak pénzt fektetni a stratégiailag fontos mezőgazdasági utak aszfaltozásába.

Azért kint sem tökéletes minden: az alábbi kép szintén a Rotweinweg-ről származik: bár az út burkolata kiváló, a sárfelhordás problémáját még nem sikerült megoldani:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése